Leapsa cinefila: Filme + seriale asteptate in 2016

Asteptam leapsa asta cu sufletul la gura mai ales dupa ce de saptamana trecuta au inceput sa curga topurile cinefile pentru la anul. Variety, Hollywood Reporter, Cinemablend, Mama Omida daca traia punea si ea de un top cinefil – brace yourselves ca urmeaza si versiunea “ce mi-a placut anul asta la cinema”, nu de alta dar am vazut ca jumatate din lista mea de pe Facebook a dat iama in screenerele rasarite in ajunul Craciunului pe torenti. N-aduce anul nou ce aduce kickasstorrents, right? Tinand cont ca toata oferta de Oscar rasarita pe final de luna – cu premiera in 2015 prin alte zone platitoare de bilet la cinematograf – sunt sortite intrarii in circuitul autohton la anul, mor de nerabdare sa vad cum se prezinta listele cinefile pe 2015 – don’t worry, a mea va rasari dupa acest moment artistic de mare angajament.

Damn! Vroiam sa intru direct in zona comfortabila a Marvel vs DC. Nu de alta dar numai acolo scot jumatate de top si ce-mi vad ochii de elf? Vad la altii fix oferta de sezon artistic. Ca tot poporul stau si numar zilele-n calendar mai ceva ca-n asteptarea chenzinei pe card pana la Civil War si Doctor Strange. Se-ntampla sa fiu oarecum versata in povestea din Civil War – o zic fara urma de modestie – iar dupa ce Disney a tunat si fulgerat zilele astea cu poze, anunturi, grafice si a bagat acum o luna un trailer, nu simt ca produsul livrat de fratii Russo se va ridica la nivelul asteptarilor mele. Cu tot cu RDJ, trailerul nu reuseste sa se ridice la inaltimea rivalului DC, Batman vs Superman, trailer care a facut intreaga suflare de la Comic Con sa aiba orgasm multiplu. Avem deja doua filme pana acum. Mergem mai departe. Deadpool si X-Men:Apocalypse intregesc lista comics. Subliniez ca la Doctor Strange s-a anuntat faptul ca Mads Mikkelsen va juca rolul personajului negativ. Draga Marvel, a venit vremea sa ne oferi un personaj negativ autentic. Gata cu anti-eroi, villains cu daddy-issues. Mi-a ajuns. N-ai avut tupeu sa-mi dai la Iron Man pe Mandarin si ti-ai bagat picioarele in “Demon in the bottle”, traiesti la umbra lui Loki si ai impresia ca ne prosteti cu Netflix unde surpriza! Esti capabil de dark and gritty si nu iti sufla Disney in ceafa. Nu ma dezic de Marvel dar in 2016 vreau sa vad ca Phase 3 reprezinta incununarea unui efort in care nimeni nu avea incredere acum 8 ani, nu o gluma proasta si ocazia pentru toti sa faca caterinca. E suficient ca-n 2013 Disney n-a fost capabil sa faca campanie pentru premiile Oscar cu The Avengers. Partea buna este ca Bryan Singer are ocazia sa demonstreze cum o seria a reusit sa renasca dupa fiasco-ul produs cu X-Men: The Last Stand si X-Men Origins: Wolverine.

Ca tot sunt la capitolul Michael Fassbender unde impart o obsesia cinefila alaturi de Angela – ne gasiti si pe Facebook – astept sa vad cum Assasin’s Creed va debuta pe ecran. Ca sa intregesc linia blockbuster – hai ca n-au fost atat de multe – mor de curiozitate sa vad Fantastical Beast sau cum J.K. Rowling ne arunca praf in 0chi asta dupa ce isi bate joc de noi pe Twitter si Pottermore.com.

Simt ca finalul de an ma prinde intr-o pasa Grinch dar lucrurile nu stau chiar asa. Sunt nerabdatoare sa vad aceste filme dar am si asteptari – in unele situatii foarte mari; I’m looking at you “Civil War – iar daca aici critic anumite aspecte, o fac pe baza unor argumente personale cat si in urma studiului reactilor fanilor – stiti voi fazele alea cu Facebook-ul, fandoms, se intampla sa analizez cat se poate de serios comunitatile de fani. Revenind la prequelul marca Rowling, nu neg ca sunt curioasa de maniera in care scriitoarea cu opinii de fier si impacabila de note cenusii in argumente, va prezenta lumea magicienilor din Statele Unite, dar ca multi fani regret faptul ca nu a scris un prequel despre The Founding Fathers of Hogwarts, despre Maurauders, despre incepurile Death Eaters. Din pacate asta ar fi insemnat ca Rowling sa mearga pe linia personajelor cu defecte iar draga de ea n-ar fi reusit sa lase a cote starile ei de a imparti lumea in buni si rai, aia rai fiind conturati in tuse grosolane. Pentru mine asta ramane marele defect al scriiturii lui Rowling si al universului in care Harry Potter ar fi trebuit sa se insoare cu Hermioane – alba, neagra, cum o fi actualmente, e posibil intr-un remake s-o vedem pe sora Lupitei cea mult batuta de Fassbender in 12 Years a Slave pe post de ‘Mione – dar a nimerit cu Ginny.

Nu neg ca astept sa salivez ca orice muritoare de rand la aparitia lui Alexander Skarsgaard atarnand de liana in “Tarzan” si cu patratele pregatite sa nimiceasca suflarea feminina in salile de cinematografe. Stau pe varfuri sa vad cum se va prezenta confruntarea dintre Favreau si Serkis pe linia “Cartea Junglei”. De ce sa avem un Mowgli cand putem avea doi?

Sincer, ce vrea sa vad eu in 2016?

“High Rise”, “I Saw the Light”, “Solace”. Unii practica turismul fashion, eu una cred ca voi ajunge sa promovez turismul cinematografic din fonduri personale – n-avem noi sansa sa gasim sponsorizari pentru avanpremierele de la Londra ca altii dar bani de avion si metrou avem si strategie cat curprinde. “Misconduct” si “Collide” pentru ca acolo unde e Anthony Hopkins e musai sa vad si eu ce mai face my favorite thespian.

De la an la an vedem cum la Hollywood ideile geniale in scenarii fac loc remake-urilor sau adaptarilor in ton cu isteriile momentului. Cum e cazul “Ghostbusters” la feminim. Momentan filmul imi produce o stare de nostalgie; daca gasca de fete va reusi sa se ridice la nivelul echipei din anii ’80, we wait with bathed breath. Tot in 2016 se aude – in caz ca nu are loc o rocada sau pica proiectul – ca vom vedea remake-ul la “Ben Hur” cu Jack Huston in rolul titular. Dintre toate filmele pe linie sand and sandles meet religion – unde se inscriu “Risen” si  “The Young Mesiah”, cu data premierei tot in 2016 – asta e filmul care are sansele sa ingroape acest gen pentru urmatorul deceniu sau sa aduca un suflu nou genului.

Mentionam ca surpriza acestui articol o reprezinta si mentionarea unor seriale asteptate anul asta. Ma voi limita la cateva: Poldark, sezonul 2 – macar BBC-ul stie cum sa faca un remake si dintr-o serie siropoasa sa scoata un serial capabil sa tina piept unor investitii precum “Outlander” sau “Game of Thrones”. “The Musketeers”, BBC sa traiasca, deja la al treilea sezon. Am o curiozitate morbida in ceea ce priveste viitorul lui “Agent Carter”, daca ABC-ul nu-si va folosi influenta Disney poate ca mini-seria asta ca avea o tenta noir si un plot mai de Doamne-ajuta. Sa nu uit de “X-Files”, cele sase episoade poate vor aduce un soi de closure dupa sezonul noua, oarecum catastrofal si ultimul film, uitat si ignorat pe buna dreptate. “The Night Manager” cu Tom Hiddleston si Hugh Laurie se va lansa si pe la noi anul asta, seria avand la baza romanul lui John Le Carre. Tot e bine ca Hiddleston incearca in ultima vreme roluri diferite si ca face eforturi sa scape de eticheta de anti-erou pe linie Loki, Thomas Sharpe – roluri bune dar sa fim sinceri, pune-i lui Loki un costum de epoca si dai de Sharpe care are ac de cojocul lui. Sezonul 2 din “The Hollow Crown” rasare in vara si acolo il revedem pe Benedict Cumberbatch in rolul lui Richard al III-lea, asta dupa ce si-a incercat puterile cu Hamlet pe scena londoneza.

As mai tuna si fulgera dar mai trebuie sa fac pregatiri pentru Revelion asa ca astea sunt filmele si serialele asteptate de mine in 2016. O prima varianta pentru ca pot exista surprize.

Comments