[Review] Third person (2013)

distributia: Liam Neeson, Mila Kunis, Olivia Wilde, Maria Bello, Adrien Brody, James Franco

regia: Paul Haggis

Paul Haggis a reusit in 2006 performanta sa ia premiul Oscar de sub nasul “Brokeback Mountain” cu al sau “Crash”. Mai adaugam si scenariul executat pentru “Million Dollar Baby” si Haggis atrage din start atunci cand se prezinta cu un proiect nou. “Third Person” merge pe reteta din “Crash”: povesti intretaitate si o distributie plina ochi cu vedete.

Sa luam pe rand povestile: Michael (Liam Neeson) este un scriitor candva de succes acum aflat in pana de inspiratie, proaspat divortat de sotia lui Elaine (Kim Basinger) si amorezat de juna Anna (Olivia Wilde), purtata prin Paris in aceasta relatie torida. Scott (Adrien Brody) este un afacerist fara scrupule de pe piata imitatiilor de haine ce intra intr-un joc periculos cu Monika (Moran Atias), impanat cu tranzactii, copii furati si mafia din Roma. Sa adaugam ca pentru romani este si un prilej sa vada cum sunt tratati rromi prin la Bella Cita – in caz ca mai aveam nevoie sa stim. Julia (Mila Kunis) a pierdut custodia copilului si fostul sot, Rick (James Franco) refuza sa o lasa sa-si vada baietelul. Adaugam ca tanara femeie candva cu o cariera de succes acum a devenit menajera la un hotel de lux si de abia are bani sa traiasca de pe azi pe maine.


Farmecul filmului sta in stare de ”a fost sau nu a fost” redata de cele trei povesti. Haggis nu-ti ofera nimic mura-n gura si acest aspect te face sa-ti pui destule intrebari despre cele trei cupluri pe parcursul filmului. Atunci cand ai impresia ca stii despre ce este vorba in clipa aia totul se schimba si ramai cu gura cascata. Nu-ti trecea asta prin cap. Montajul filmului este realizat intr-o maniera care te tine captiv pret de doua ore si la final inca te intrebi ce s-a intamplat cu fiecare cuplu in parte.


Toate personajele sunt macinate de remuscari, greselile trecutului, minciuni, orgolii  si frica de ceea ce va urma ii inconjoara pana in clipa in care trebuie sa aleaga pe ce drum vor merge.

“Dragoste la persoana a treia” este un film complex, un film dur si un film care s-ar putea sa-i faca pe foarte multi sa-si puna intrebari dupa ce au iesit din sala de cinema iar acest lucru este binevenit. Rar avem astfel de ocazii cinefile.

Revenind la actori, Liam Neeson faca un rol clasic de autor in cautarea muzei si este binevenita schimbarea de scenariu dupa Taken si Non-Stop, Olivia Wilde incearca sa para mai mult decat un chip frumos, lucru incercat si in The Words iar Adrien Brody si Mila Kunis realizeaza doua interpretari reusite, patimase, furibunde si dezgolite de orgolii.

“Third Person” atrage prin intrebarile care rasar dupa fiecare scena, atrage prin misterul personajelor si complexitatea povestii. Avem nevoie de astfel de filme outside de box iar Haggis se achita onorabil de sarcina de a te tine lipit de scaun pret de doua ore.

Edge and Back: 7.5/10

Comments